Middelbare scholieren bewust het nieuwe jaar in No ratings yet.

0
170
Middelbare scholieren bewust het nieuwe jaar in
Middelbare scholieren bewust het nieuwe jaar in

Workshop maakt leerlingen bewust van gevolgen ongezonde leefstijl

Morgen start de Kick-Off voor de landelijke tournee “So You Think You Can Eat?”, op het Gemini College in Ridderkerk. Andy Han, voormalig Nederlands kampioen bodybuilden, wil op een ludieke en interactieve manier aankomend schooljaar 50.000 middelbare scholieren bewust maken van de cruciale gevolgen van slechte voedingspatronen en weinig lichaamsbeweging.

Scholen worden geconfronteerd met de slechte eet- en drinkgewoontes van hun leerlingen. Hun menu bestaat vaak uit een energydrankje en een zak chips. Leerlingen kopen in de pauzes bij supermarkten en tankstations snoep en snacks, terwijl de boterhammen van thuis onder in de tas blijven zitten. Aan de ene kant eten scholieren te veel en te vet, aan de andere kant hongeren sommigen zich uit om aan het schoonheidsideaal te voldoen.

Reclamecampagnes, waarschuwingen in de media en goedbedoelde adviezen van ouders en docenten hebben nauwelijks effect op pubers. ,,Iedereen wil dat kinderen gezonder eten en meer bewegen, maar de jeugd lijkt immuun voor correctie” aldus Han die zelf vader is van twee pubers. Het waren dan ook de vriendjes en vriendinnetjes van zijn kinderen die zich, door de metaforen die hij gebruikte, lieten inspireren om gezondere keuzes te maken en meer gingen bewegen. Han, inmiddels zelf voedingsconsulent voedingsconsultant en personal coach trainer, besloot met zijn 30 jaar ervaring een maatschappelijke bijdrage te leveren door zijn kennis te delen met leerlingen en hun ouders.

De workshop van 50 minuten (één lesuur), heeft door de hoge fun-factor en aaneenschakeling van gevisualiseerde beeldspraak een grote impact op leerlingen. Bijvoorbeeld na het zien van een scooter en openhaard, metaforen voor verbranden, laat Han de leerlingen 10 kg vet en 10 kg spieren zien. “Door de metaforen die ik gebruik, blijft de boodschap hangen en hoor je de kwartjes stuk voor stuk vallen” aldus de oud bodybuilder. De kern van de boodschap gaat terug naar de basis: stop met lijnen en diëten, sla geen maaltijden over, eet volgens de Schijf van Vijf en beweeg minimaal een uur per dag.

De eerste “try-out” vond begin dit jaar plaats op het Walburg College in Zwijndrecht voor 1000 leerlingen. “Zowel leerlingen als docenten waren razend enthousiast. De workshop was dagenlang het gesprek van de dag op school. Het viel mij en mijn collega’s op dat leerlingen tijdens de workshop geboeid zaten te luisteren en niemand met zijn mobieltje bezig was” aldus directeur B.J Geers. Wat school ook bijzonder verraste was het feit dat er ’s avonds ruim 125 ouders de workshop volgde.

Chantal Kenens van de Dienst Gezondheid Jeugd (voorheen GGD Zuid-Holland Zuid) juicht het toe als scholen meedoen aan de collegetour van Andy Han. ,,Er wordt al veel gedaan aan gezonde leefstijl op scholen, maar dit is een bijzondere en vernieuwende vorm. Als directies van andere scholen hierbij aanwezig waren geweest, weet ik zeker dat ook zij enthousiast zouden zijn en ermee aan de slag willen,” zegt zij. ,,Andy vertelt een persoonlijk verhaal en gaat op een non-nonsens manier aan de slag. Ook goed is dat er aandacht besteed wordt aan leerlingen die op de verkeerde manier lijnen. Dat zien wij in onze cijfers vooral terug bij meisjes die een normaal gewicht hebben en toch willen afvallen.”

Han wil komend schooljaar 25 scholen bezoeken, waarvan zich inmiddels 16 scholen hebben aangemeld nadat ze van de Gemeente of GGD subsidie hadden gekregen. Scholen die interesse hebben kunnen zich aanmelden via www.sytyc-eat.nl of www.andyhan.nl

Please rate this