Alarm-stoel voorkomt te lang zitten op Wereld Trombose Dag No ratings yet.

0
112

Nederlanders zitten gemiddeld 8 tot 9 uur per dag. Door regelmatig op te staan verklein je de kans op trombose. Om mensen hiervan bewust te maken heeft ThromboCoach een alarmstoel ontwikkeld. Deze staat op 13 oktober, Wereld Trombose Dag, in Hoog Catharijne opgesteld. Voorbijgangers nemen onwetend even plaats op de comfortabele alarm-stoelen. Op het moment dat je gaat zitten, begint de klok met aftellen. Na 90 seconde gaat de sirene af en spring je van schrik uit je stoel. De wake-up call is duidelijk: sta regelmatig op en verklein de kans op trombose. 

Bekijk hier de video: http://www.thrombocoach.com/en/blog/index.php/entry/41

Wereld Trombose Dag

Op 13 oktober vindt voor de vierde keer in de historie de Wereld Trombose Dag plaats. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor trombose. Dit is van groot belang want de ernst van trombose (of bloedstolsels) wordt vaak onderschat en verkeerd begrepen. Volgens een wereldwijd onderzoek vindt slechts 1 op de 10 mensen bloedstolsels net zo levensbedreigend als aids, borstkanker, prostaatkanker of verkeersongelukken. Toch overlijden in Europa elk jaar meer dan twee keer zoveel mensen aan bloedstolsels alleen, als aan al die andere risico’s samen.[i] Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels in (slag-)aders worden gevormd. Dat zorgt voor een verminderde bloedtoevoer en kan onder andere leiden tot een hartinfarct of beroerte.

Bewustwording risicofactor door alarm-stoel

De alarm-stoel geeft mensen een wake-up call over het belang van regelmatig bewegen. De ervaring zorgt voor een schrikreactie, waardoor de boodschap de volledige aandacht krijgt. Met de actie bereiken we niet alleen de persoon in de alarm-stoel, maar ook omstaanders die vol spanning staan te kijken hoe de persoon in de stoel gaat reageren op de sirene.

ThromboCoach biedt voorlichting over trombose

Door mensen te informeren over de risicofactoren zoals overgewicht en lange vliegreizen, wil ThromboCoach gezond gedrag stimuleren. Op de website Thrombocoach.com staan diverse tips om het risico op trombose te verkleinen. Thrombocoach.com is een wereldwijd initiatief van Bayer met als doel preventie van trombose.

[i] Ref:    Blood Cloth Awareness Survey van ICM Research. Cohen AT et al. Thromb Heamost. 2007; 98 (4): 756-764.

Please rate this